Cremeren of begraven?

Tegenwoordig kiezen iets meer mensen voor cremeren dan voor begraven. Meestal is dat een gevoelsmatige keuze of ingegeven door familietraditie of religieuze overwegingen. Maar ook andere aspecten zoals kosten en comfort kunnen een rol spelen. Zoals een nabestaande opmerkte: “Ik vind cremeren een mooie gedachte. Terug naar de natuur, de cirkel is rond. Een klein beetje van de as hebben we laten verwerken in een prachtig glasobject.” 

Cremeren

Eén van de voordelen van een crematorium is dat u in een comfortabele en sfeervolle omgeving afscheid kunt nemen van uw overleden dierbare. De kosten van een crematie zijn gemiddeld lager dan die van een begrafenis. Bij een crematie mag u de plechtigheid zo invullen, zoals u zelf wenst.

Asbestemming

Eén maand na de crematie mag u de as ophalen bij het crematorium. U kunt ook beslissen dat de as daar wat langer blijft, omdat u misschien meer tijd nodig heeft om een beslissing te nemen over de asbestemming. Wij kunnen u hiervoor verschillende suggesties doen die geoorloofd zijn binnen de wetgeving. Zo kunt u de urn met as laten bijzetten in een columbarium of urnengraf. U kunt de urn met as ook thuis bewaren. Het is ook mogelijk de as te (laten) verstrooien op de strooivelden van het crematorium. Ook verstrooiing boven land of zee is mogelijk, vanaf een boot, uit een vliegtuig of via ballonnen.

Herinneringsobjecten en sieraden

Kindt uitvaartzorg adviseert u graag over de diverse mogelijkheden ter nagedachtenis. Zo zijn sierurnen, gedenkplaten en beelden mogelijk, maar ook glasobjecten en gedenksieraden.

Begraven

Veel mensen kiezen voor begraven, omdat ze dan het gevoel hebben op een meer natuurlijke en geleidelijke manier afscheid te kunnen nemen van de overledene. Daarbij hebben ze een duidelijke plek waar ze kunnen herdenken. Een nabestaande verwoordde het zo: “Ik vind het fijn dat Sanne uiteindelijk heeft gekozen voor begraven. Op de begraafplaats, op het bankje in de schaduw van die eik, heb ik hele gesprekken met haar.”

Voorwaarden bij begraven

Bij begraven moet u met een aantal voorwaarden rekening houden.

 • Er zijn kosten verbonden aan het huren en onderhoud van het graf en aan de aanschaf van een grafmonument;
 • Sommige begraafplaatsen kennen strenge regels ten aanzien van grafmonumenten, terwijl op andere meer ruimte bestaat voor persoonlijke inbreng. Onze uitvaartverzorger is op de hoogte van de lokale regels en kan u precies vertellen wat wel en niet is toegestaan;
 • Koopt u een grafmonument, dan doet u er goed aan u vooraf te oriënteren wat betreft mogelijkheden en kosten. Vergelijk eventueel prijzen, kwaliteit en garantievoorwaarden van verschillende aanbieders. Wij kunnen u hierin adviseren.
Wij plaatsen overigens altijd een tijdelijk naamplaatje op het graf, zodat uw overleden dierbare niet anoniem begraven ligt in de tijd dat u een passend grafmonument verzorgt.

Waar begraven of cremeren?

Bij het bepalen van uw uitvaartwensen kunt u ook aangeven waar u wilt worden gecremeerd of begraven. Er zijn een aantal overwegingen die u kunt maken bij de keuze voor het crematorium of de begraafplaats:

 • Kunt u op de locatie uw unieke uitvaart vormgeven op de manier die u wilt?
 • Ligt de begraafplaats of het crematorium in een mooie omgeving en is de locatie gemakkelijk bereikbaar?
 • Spreken de sfeer en inrichting u aan? Past de ruimte goed bij het aantal belangstellenden dat u verwacht?
 • Mag u op de begraafplaats zelf een graf uitzoeken en wat zijn de mogelijkheden om monumenten te plaatsen?

Contact

 • Kindt uitvaartzorg
 • Klein Brabant 187
 • 5262 RT Vught
 • Postbus 85
 • 5660 AB  Geldrop
 • Telefoon: 073 684 1614
 • E-mail: 

  info@kindt-uitvaartzorg.nlneem contact op

Bel mij terug

Wij bellen u graag terug als u hier uw naam en telefoonnummer achterlaat.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.