Laatste verzorging

Wat zijn lijkenvlekken?

Dat zijn de donkere rode of paarse verkleuringen die je aantreft op een overledene. Als iemand overlijdt stopt het hart met het rondpompen van het bloed door het lichaam. Het bloed en de daarin aanwezige rode bloedcellen, zullen in de bloedvaten door de stilstand en de zwaartekracht naar het laagste punt met de minste weerstand zakken, dat is vaak de rug, onderarmen of hielen. Ook vaak te zien in vingertoppen en oorlellen, waar het met enige massage kan verdwijnen, omdat je dan het bloed weg duwt uit die gebieden. Lijkenvlekken worden ook aangeduid met de term livor mortis of hypostasis.

Is het waar dat de botten van een overledene worden gebroken?

Nee, dit is een fabeltje! Er wordt nooit iets gebroken. Na het overlijden treedt er in de spieren een reactie op, die het lichaam doet verstijven. Dit wordt lijkstijfheid of rigor mortis genoemd. Na een aantal dagen verdwijnt dit ook weer en wordt het lichaam geleidelijk aan weer slap.

Soms is het niet mogelijk om kleding, vooral niet-elastische aan te trekken. De lijkstijfheid wordt in dat geval opgeheven, door het lichaamsdeel een aantal keren langzaam heen en weer te buigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de armen bij het aantrekken van een jurk.

Wat is lijkenvocht?

Het vocht dat vrijkomt bij de ontbinding van een overleden lichaam. Het menselijk lichaam bestaat uit een grote hoeveelheid vocht, rond de 60-70%. Tijdens de ontbinding komt dit vocht vrij omdat de natuurlijke barrières van het lichaam (de celwanden, de huid) het niet meer tegenhouden. Lijkenvocht is onhygiënish omdat er veel bacteriën in aangetroffen worden, maar u wordt er niet ziek van mocht u er per ongeluk toch mee in aanraking komen.

Mag ik de overledene zelf verzorgen?

Ja, u mag uw overleden dierbare zelf, of samen met de medewerker van het uitvaartcentrum, wassen en aankleden. Samen met een aantal andere handelingen heet dit de laatste verzorging. Je kunt er ook bij aanwezig zijn en alleen maar toekijken. Het zelf verzorgen van de overledene kan steun bieden in het rouwverwerkingsproces. In bepaalde culturen is het heel gebruikelijk dat nabestaanden de overledene zelf de laatste verzorging geven.

Zijn er regels voor de kleding van de overledene?

Bij voorkeur kleding van natuurlijke materialen. Geen schoenen en panty’s. Synthetisch materiaal belemmert bij begraven een goede vertering van het lichaam. Een bril of sieraad hoeft niet afgedaan te worden.

Wat is rigor mortis / lijkstijfheid?

Een overleden lichaam zal onder normale omstandigheden, vanaf het moment van overlijden tot 6 uur daarna stijf worden. Deze stijfheid blijft 12 uur in stand, daarna zal het over de daarop volgende 12 uur afnemen. De mate van stijfheid en tijdsduur kan beïnvloed worden door temperatuur, leeftijd, omstandigheden bij overlijden..etc. De stijfheid treedt op in de spiermassa van het lichaam, dus niet in de huid maar in de daaronder liggende spieren.

De stijfheid is makkelijk op te heffen door de arm, de vingers of het been gewoon te bewegen. Er hoeft dus niets gebroken te worden. Dat is een fabeltje. Het is dus altijd mogelijk om op de dag van de uitvaart nog ringen of andere sierraden te verwijderen zonder de overledene te beschadigen.

Contact

  • Kindt uitvaartzorg
  • Klein Brabant 187
  • 5262 RT Vught
  • Postbus 85
  • 5660 AB  Geldrop
  • Telefoon: 073 684 1614
  • E-mail: 

    info@kindt-uitvaartzorg.nlneem contact op

Bel mij terug

Wij bellen u graag terug als u hier uw naam en telefoonnummer achterlaat.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.